VYZKOUšENO: VAJEčNé SKOřáPKY JAKO HNOJIVO: JE LEPší PRášEK NEBO VýLUH? ZáLEží NA TOM, JAKé PůSOBENí OD NICH OčEKáVáTE

Vyzkoušeno: Vaječné skořápky jako hnojivo: Je lepší prášek nebo výluh? Vaječné skořápky jsou zásobárnou živin, především vápníku, který je pro růst rostlin klíčový. Díky tomu jsou vynikajícím přírodním hnojivem, které může pomoci prosperovat různým rostlinám.

Výhody však nekončí u vápníku; vaječné skořápky obsahují také stopy draslíku, fosforu, hořčíku, zinku a železa. Tyto živiny přispívají k celkovému zdraví rostlin, podporují jejich růst a produkci plodů a mohou je dokonce chránit před chorobami a hnilobou.

Výroba vlastního hnojiva z vaječných skořápek

Přeměna vaječných skořápek na hnojivo je jednoduchá a lze k ní přistoupit dvěma způsoby: v pevné a tekuté formě.

Pevný způsob aneb stačí rozdrtit

Pro rychlou a snadnou metodu vysušte vaječné skořápky a rozdrťte je na malé kousky. Ty pak můžete přimíchat přímo do půdy. Tato metoda je vhodná zejména pro rostliny v květináčích, které mají tendenci rychle vyčerpávat živiny ze svého okolí. Skořápky se rozkládají pomalu, takže zeminu obohacují o vše potřebné přesně tak, jak rostlina potřebuje.

Foto: Pixabay

Tekutý lektvar aneb výluh z vaječných skořápek

Můžete také vložit vaječné skořápky do sklenice a zalít je vroucí vodou tak, aby byly ponořené. Po uzavření sklenice a týdenním skladování na chladném a tmavém místě budete mít pro rostliny připravený odvar bohatý na živiny. Tekutinu poté stačí přecedit a použít ji k zalévání zahrady nejlépe jednou týdně. Jen ji nezapomeňte zředit v poměru 1:10. Tento „čaj“ je obzvláště prospěšný pro rostliny, které touží po vápníku, jako jsou rajčata a papriky.

Rostliny, vaječné skořápky milují

Hnojivo z vaječných skořápek není selektivní; jeho přínosy se projevují velmi široce. Pokojové rostliny, jako jsou kapradiny, hoje a filodendrony, ocení přísun vápníku, který vede k bujnějšímu růstu. Na zahradě na něj dobře reagují i ovocné stromy a keře, jako jsou hrušně, jabloně, broskvoně a vinná réva, které přinášejí více ovoce. A zelenina a luštěniny, včetně rajčat, paprik, okurek, fazolí, cuket a zelí, také vykazují lepší růst a produktivitu. Jeho použití se tak rozhodně nemusíte bát.

Zdroj: https://m.pomuzuanezce.meme/cz/9-duvodu-proc-nevyhazovat-vajecne-skorapky/, https://primainspirace.cz/2024/02/17/vajecne-skorapky/

Náhledové foto: Pixabay

The post Vyzkoušeno: Vaječné skořápky jako hnojivo: Je lepší prášek nebo výluh? Záleží na tom, jaké působení od nich očekáváte first appeared on Naše zahrada.

2024-04-16T23:10:14Z dg43tfdfdgfd