VážKA VS. žáBA: PODíVEJTE SE NA NAPíNAVý LOVECKý SOUBOJ

Vážka je jedním z nejlepších letců hmyzí říše. Má špičkový zrak... a to není všechno.

Okřídlený velký hmyz s úzkým a velmi protáhlým tělem si jen tak s něčím nespletete. Vážku definují tři páry nohou, složené oči po stranách a především velice schopná křídla. Těmi vážka mávne 30x za sekundu a vyvine rychlost 6-7 m/s, výjimečně až 14 m/s. Dokáže za letu stát na místě, případně letět kolmo nahoru i dolů, změnit v jedné chvíli směr letu a dokonce letět i pozpátku. O svém okolí má dokonalý přehled, který jí zajišťují také krátká tykadla a tři jednoduchá očka na temeni. V pořadu Zachyceno v pohybu na Prima ZOOM uvidíte, jak jí její pozorovací schopnost a letecké mistrovství umožní snadno uniknout žábě, která na ni dostane zálusk.

Čtěte také: Vážka: Ďáblova jehla, jejíž velikost závisí na množství kyslíku ve vzduchu

Létající smrt

Vážčin výborný zrak jí pomáhá v lovu. Kořist zpozoruje až na dva metry a uloví ji přímo ve vzduchu, přičemž ji chytí nohama a následně zkonzumuje. Vyhledává hlavně létající hmyz, někdy i jiné druhy vážek. Ještě jako nymfa loví larva pomocí masky, což je přetvořený spodní pysk s uchvacovacím zařízením. Vymrští ji do vzdálenosti jedné třetiny svého těla a kořist si díky ní přitáhne k ústům. Loviště vážky má přitom relativně široké spektrum.

Vážky jako takové se rodí ve vodě nebo její blízkosti a jakmile dospějí, prostředí opouštějí a žijí ve vzduchu. Někdy podnikají daleké cesty od svého rodiště a usazují se u lesních cest či na mýtinách, některé vážky ale zůstávají celý život v blízkosti svého mokrého rodiště. Výskyt samozřejmě záleží na klimatických podmínkách, které dokáží předvídat. „Vážky velmi rychle reagují na klimatické změny. Někteří kolegové jim říkají ‚klimatičtí kanárci‘, protože když je klima horší, odejdou,“ vysvětluje bioložka Jessica Ware.

Zdroje: Entomology/National Geographic

2024-03-29T06:16:28Z dg43tfdfdgfd