VýBORNá BáBOVKA SE ZAKYSANOU SMETANOU: KRáSNě VLáčNý A NEUVěřITELNě NADýCHANý HRNíčKOVý MOUčNíK ZVLáDNE I ZAčáTEčNíK

Máte chuť na trochu vylepšenou klasiku? Výborná bábovka se zakysanou smetanou je úžasně vláčný moučník. Můžete si ho přichystat s mramorováním, ale také jen si upéct světlou variantu.

Vláčná bábovka ze zakysané smetany

Dobrá bábovka nesmí chybět téměř v žádné rodině. Existuje nespočet variant a podob. Důležité jsou přitom především chuťové preference strávníků. Hlavní ingredience určují, jakou bude mít výsledný moučník podobu. Obvyklé mléko tak můžeme nahradit třeba tvarohem nebo jako v tomto případě zakysanou smetanou. Bábovka je pak krásně vláčná.

Je velmi jednoduchá na přípravu. Obzvlášť když známe nějaké ty "fígle", díky kterým bude ještě lepší. A kromě toho ji můžeme přichystat bez odvažování ingrediencí, jen pomocí hrníčků. 

Výborná ořechová bábovka, kterou zvládne každý: Za dokonalou chuť vděčí jednomu snadnému kroku navíc

Tipy pro přípravu luxusní bábovky

Zkušené hospodyňky vědí, ale neškodí si trochu připomenout:

  • Nadýchaný a vláčný moučník se nám lépe povede, když vytvoříme z cukru a vajec hustou a nadýchanou pěnu. Prošlehat musíme ingredience několik minut, dokud nebude pěna světlá a nenabude.
  • Pohrát si můžeme s chutí těsta. Pokud chceme jen světlé, můžeme přidat spařené hrozinky a citronovou kůru. Do tmavé vrstvy můžeme dát místo kakaa nastrouhanou čokoládu.
  • Bábovku dáváme do vyhřáté trouby, a aby se nesrazila, neotevíráme dvířka trouby alespoň prvních 20 minut. 

Hrníčkové

Výborná bábovka se zakysanou smetanou

Na přípravu bábovky si připravte: 1 hrnek cukru krupice, 3 vajíčka, 200-250 ml mléka (dle potřeby), 1/2 hrnku oleje, 1 zakysanou smetanu (200 g), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a kakao. Na vymazání a vysypání formy: máslo a hrubá mouka.

Jak na to? Cukr nasypte do mísy, rozklepněte k němu vajíčka a vyšlehejte je spolu do pěny. Pak přidejte olej a dobře promíchejte. K tomu prosijte mouku promíchanou s práškem do pečiva, přidejte smetanu a přilijte mléko. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Většinu těsta nalijte do formy a trochu těsta nechte a vmíchejte do něj kakao. Tmavé těsto nalijte na světlé a vidličkou ho lehce vmíchněte do světlého těsta a vytvořte tím mramorování. Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 40 minut. Upečenost vyzkoušejte trikem se špejlí. Pokud vyndáte špejli z těsta suchou, může bábovka ven z trouby. Deset minut počkejte, než trochu vychladne a zkuste ji vyklepnout. Po vychladnutí můžete lahodnou bábovku posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Upečte si podle následujícího video receptu výbornou bábovku se zakysanou smetanou:

Přečtěte si také:

2024-05-22T05:40:18Z dg43tfdfdgfd