VčELY JSOU PRO NáS DůLEžITé. POSTřIKU ROSTLIN SE KVůLI NIM VZDáT NEMUSíTE

Chemické insekticidy jsou dobrým pomocníkem, který nás ochrání před nejrůznějšími druhy hmyzů. Bohužel ale mohou zahubit též včely. O nich se ví, že jsou velmi prospěšné, protože patří mezi opylovače. Ve své zahradě je chcete, protože vám pomáhají zajišťovat co největší úrodu. Proto se vyplatí znát pravidla postřiku, která jim neškodí. Důležité je vědět nejenom kdy stříkat, ale také jak.

Včely a insekticidy

Existují různé druhy insekticidů. Než si nějaký koupíte, měli byste být obeznámeni s tím, jak vlastně fungují. Někdy se toxická látka do těla škůdce dostane jeho kontaktem s rostlinou, ale také prostřednictvím dýchacího ústrojí či trávicí soustavy. Některé insekticidy ale hmyz nehubí, ale zabraňují jeho dalšímu rozmnožování.

Foto: Pexels

Včely = opylení = ovoce a zelenina

Důvodem, proč bychom měli chránit včely je naše vlastní existence. Pokud nebudou včely, nebudou ovoce a zelenina opyleny, takže se lidstvo začne potýkat s nedostatkem stravy. Přesto je pro většinu zahradníků důležitější vlastní pohodlí (snadné odstranění hmyzu pesticidy), než ochrana opylovačů. Postřik v nevhodný čas přispívá k úhynu včel.

Postřik s ohledem na včely

Včely „pracují“ od 6:00 do 18:00, proto bychom postřik měli provádět mimo toto období. Ranní postřik je ale nevhodný, protože včely mohou vylétnout i dříve. Postřik bychom tedy měli provádět raději po osmnácté hodině, ideálně po západu slunce. Neměli bychom aplikovat postřiky v blízkosti včelstev (minimální vzdálenost by měla být 20 metrů). Dodržujte návod k použití uvedený na daném přípravku (zejména doporučené množství).

Přírodní přípravky bezpečné pro včely

Na trhu je spousta přírodních přípravků, které sice nemusí dosahovat takové účinnosti, jako chemikálie, jsou ale přátelské k životnímu prostředí. Vyrábí se z jiných rostlin (byliny, plevel). Takové výrobky nemusí být drahé, protože si je můžete vyrobit doma sami. Dostupné jsou ale samozřejmě také v obchodech. Můžeme jmenovat odvar z přesličky, kopřivy, pampelišky, máty, česneku a další). Fungují především jako prevence, někdy však nestačí a je zapotřebí použít i ty chemické.

  • Přírodní přípravky jsou ekologické, neškodí životnímu prostředí, ale jejich účinek je pomalý.
  • Je vhodné používat je jako preventivní opatření nebo na střídačku s chemickými.

Zdroje info:

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/oprysk-a-pszczoly

https://bees.caes.uga.edu/bees-beekeeping-pollination/pollination/pollination-protecting-pollinators-from-pesticides.html

Foto: Pexels

The post Včely jsou pro nás důležité. Postřiku rostlin se kvůli nim vzdát nemusíte first appeared on Naše zahrada.

2024-03-18T09:44:53Z dg43tfdfdgfd