YOUTUBE NA VAšEM POčíTAčI Má NOVý DESIGN: UžIVATELé ZUří, NELíBí SE JIM TO

YouTube v novém

Předně k tomu, jak dnes YouTube vypadá. To hlavní, tedy přehrávač samotný, zabírá stále stejné množství místa, a to je v pořádku. Pod videem, kde byl obvykle k nalezení informační panel (počet lajků, profil autora, počet odběratelů) a popisek, se však nově nachází další doporučená videa, pod nimi následuje panel s krátkými Shorty.

Právě tyto prvky byly dřív ve sloupci na pravé straně. A přesně tam se přesunul obsah z pod videa. Napravo tedy nalezneme název videa, popisek, profil tvůrce, možnost zanechat lajk a také komentář. Ano, také sekce komentářů zde má prakticky neomezeně místa.

YouTube provedl to, že vzal z byznysového hlediska naprosto bezcennou sekci komentářů a přesunul ji na bok, kde nebude ničemu vadit, pro uživatele však bude méně přehledná. Na její místo vložil přesně to, co vydělává nejvíce peněz – další videa, kterými se uživatelé mohou proklikat, zobrazit reklamu a vytvořit další zobrazení.

Proč se to děje?

Z obchodního hlediska geniální řešení, zvláště když uvážíme, že obří spodní panel s doporučenými příspěvky je de facto nekonečný a můžete jím scrollovat dál a dál pořád donekonečna.

Dle svých slov Google toto pozměněné rozhraní testuje od února letošního roku. Tehdy ještě napříč uživateli testoval více než jeden typ rozhraní. V tuto chvíli však není jasné, zdali se Google rozhodl s tímto layoutem pokračovat, anebo zdali co nevidět zvolí jiný.

Uživatelé však novinku zrovna pozitivně nepřijali. Ozývají se ironické hlasy, že jde o opožděný aprílový žertík nebo že jde o omyl. Někteří ale nejdou pro ostré slovo daleko. „Přísahám, že návrháři uživatelského rozhraní jen přesouvají věci, aby si udrželi práci. Proč by vůbec někdo chtěl, aby se sekce komentářů na počítači používala jako v mobilní verzi?“ uvedl jeden rozhořčený uživatel na síti Reddit.

Zdroj: Google, Reddit

2024-04-17T06:13:14Z dg43tfdfdgfd