Z PULTů DO PěTI LET ZMIZí HNěDá VAJíčKA. BíLé SLEPICE MAJí BýT EKONOMICKY VýHODNěJší

Hnědá vejce budou na pultech obchodů čím dál vzácnější. Varování před tím, že zmizí z pultů i kurníků, přišlo z Německa. Bílé slepice by měly být ekonomicky výhodnější, dožívají se totiž vyššího věku a snášejí až o 10 procent více než slepice hnědé.

Hnědá vejce většinou pocházejí od hnědých slepic a to samé platí pro ta bílá. Ty se objevují čím dál častěji i v regálech českých supermarketů. Právě bílé slepice by se měly velkochovatelům vyplatit více. Podle předsedy Spolkového svazu producentů vajec Hennera Schöneckeho by proto měla hnědá vajíčka zmizet z regálů supermarketů do pěti let, informuje Dutch News.

ČTĚTE TAKÉ: Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

„Uplatnění nového zákona vejde v platnost od 1. ledna 2027. Bílé slepice jsou agilnější a mnohem lépe snášejí prostředí volného chovu,“ popsal pro CNN Prima NEWS místopředseda Českomoravské drůbežářské unie za nosnou drůbež Zdeněk Mlázovský. Doplnil, že existuje i ekonomické hledisko. Bílé slepice jsou dlouhověké a mají vyšší snášku, někdy až o 10 procent.

Menších, bílých slepic, se k tomu do hal s omezenou kapacitou vejde více, než tmavých. A tím jejich výhody nekončí. „Slepice, co snáší hnědá vajíčka, mají větší spotřebu, než ty, co snáší bílá. Jejich vajíčko kvůli tomu vychází dráž,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS šéfredaktor časopisu Slepičář Jaroslav Vaněk.

U o něco menších chovatelů mají ale i tmavší plemena své výhody. „U venkovních chovů bych určitě více doporučoval hnědé slepice, protože bílé jsou lehčí, lítavější a plašší,“ popsal pro CNN Prima NEWS chovatel drůbeže Josef Dvořák.

„Hnědé slepice bývaly větší, to už dnes neplatí. Ani u kvality vajec není žádný rozdíl,“ doplnil Mlázovský. Kvalita nakoupených vajec záleží i na spotřebiteli. Správně by je neměl omývat, aby nenarušil přirozený obal, nevystavovat teplotním změnám ve dveřích lednice a ukládat špičkou dolů, kde se nacházejí póry, kterými vejce přijímají kyslík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Přišla další vlna zdražování. Podívejte se, u kterých potravin letí ceny vzhůru

2024-05-23T03:54:37Z dg43tfdfdgfd