ZA NIžší PLODNOSTí MůžE BýT NEPřILNAVé NáDOBí, OBLEčENí DO PříRODY I BARVY NA VLASY

Potíže s plodností jsou čím dál častější. Někdy lékaři příčinu objeví, třeba neprůchodnost vejcovodů nebo nekvalitní spermie, u části párů ji ale neodhalí. Zároveň se ukazuje, že vliv životního prostředí může být zásadní. Plodnost mohou snižovat barvy na vlasy, nepřilnavé nádobí nebo oblečení, v kterém vyrážíme na výlety.

Přehled toho, co všechno může snižovat šance na početí dítěte, je překvapivě rozsáhlý. A dávno pryč je doba, kdy se příčinu lékaři snažili odhalit zejména u žen – dneska se ví, že neplodnost je způsobena problémy na jejich straně jen asi z jedné čtvrtiny.

„Svou roli hraje nejen rostoucí věk a stárnutí vajíček, ale také další zdravotní komplikace související například s nevyléčenými záněty, syndromem polycystických vaječníků nebo endometriózou. Ze třetiny jsou pak potíže na straně muže, zejména kvůli nedostatku nebo nízkému počtu spermií. Jedna pětina případů se dotýká souhry muže i ženy a zbytek zůstává lékařům neobjasněn,” vysvětluje lékařka, specialistka na asistovanou reprodukci, Milada Brandejská.

Podle lékařky hraje velkou roli i životní styl, protože plodnost snižuje také stres, nedostatek spánku, kouření, alkohol nebo obezita.  A pak je tu vliv životního prostředí a různých chemikálií v něm, včetně těch, které používáme v dobré víře, že jsou bezpečné.

Poukázala na to například nedávná studie vědců z renomované sítě fakultních nemocnic a vědeckých pracovišť Mount Sinai v New Yorku. Podle nich vystavení chemikáliím běžně se vyskytujícím v pitné vodě a každodenních domácích produktech snižuje plodnost žen až o 40 %.

V článku publikovaném v odborném magazínu Science of the Total Environment tým uvedl, že vyšší koncentrace chemikálií označovaných jako PFAS (perfluorované a polyfluorované alkylové látky) souvisí s významným snížením pravděpodobnosti početí a toho, že se dítě narodí živé a zdravé.

„Naše studie ukazuje, že ženy, které plánují těhotenství, by si měly být vědomy škodlivých účinků PFAS a přijmout opatření, aby se vyhnuly expozici této třídě chemikálií, zvláště když se snaží otěhotnět,“ uvedl hlavní autor práce Nathan Cohen.

Přečtěte si: Mikroplasty našli už i v plodové vodě. Jak ochránit domácnost? Tady jsou zásadní rady

Chemikálie v krvi

Mezi PFAS patří skoro pět tisíc chemických látek, které jsou odolné vůči vodě a mastnotě, a běžně se  nacházejí v pitné vodě a také v široké řadě spotřebních výrobků, jako je nepřilnavé nádobí, voděodolné oblečení, které nosí děti i dospělí, obaly na potraviny, nátěry na koberce a čalounění odolné vůči skvrnám. Nechybí ani ve výrobcích pro osobní péči a hygienu.

Na průšvih s PFAS nedávno poukázala i tuzemská organizace Arnika, zabývající se ekologií – zveřejnila studii s výsledky testování, které ukázalo, že polovina hodnocených dětských bund obsahuje zakázanou kyselinu perfluoroktanovou, která rovněž patří mezi PFAS.

Jiné studie zjistily, že prakticky každý Američan má PFAS v krvi a podobné to bude i v jiných zemích. Už dříve se vědělo, že tyto chemikálie narušují reprodukční funkce u myších samic, výzkum Mount Sinai ve spolupráci s výzkumníky ze Singapurského institutu pro klinické vědy je jedním z prvních, který ukázal jejich dopad na člověka. Přesně vyčísleno, vědci spočítali, že při vyšší expozici látkám ze skupiny PFAS mají ženy o 30 až 40 % nižší pravděpodobnost, že během roku otěhotní a porodí živé dítě.

Podívejte se, jak řešit problémy s plodností

Látky souhrnně označované jako PFAS ovlivňují tvorbu pohlavních hormonů. Už dříve se soudilo, že mohou zpozdit nástup puberty a že mohou rovněž přispět k rozvoji syndromu polycystických vaječníků. Teď se přidalo varování ohledně vlivu na plodnost. Tady to ovšem nekončí. Děti jsou dnes expozici PFAS vystaveny už v děloze, látky se běžně vyskytují v pupečníkové krvi, placentě a mateřském mléce, což se může do budoucna rovněž negativně projevit na jejich zdraví. Autoři studie proto apelují na to, aby se státy zaměřily na omezování používání těchto látek v denně používaných výrobcích, ale i v outdoorových botách či oblečení.

Vadí i mikroplasty

Také evropský systém Safety Gate letos v dubnu varoval s ohledem na plodnost před nebezpečnou kosmetikou, jak o tom informoval i web CNN Prima NEWS. I v Česku se prodávaly toaletní vody, sprchové gely, tělová mléka nebo barvy na vlasy, které mohou zvyšovat riziko neplodnosti. V tomto případě šlo například o složku označovanou jako butylfenyl methylpropional (BMHCA), která už se  přitom používat nesmí. Může totiž poškodit reprodukční systém či zdraví nenarozeného dítěte.

Nebezpečné, pokud jde o plodnost, nejspíše jsou i mikroplasty, které se rovněž dostávají do pitné vody a potravního řetězce, případně je vdechujeme. Uvolňují se například při praní prádla ze syntetických materiálů nebo při sjíždění automobilových pneumatik, patří mezi ně také drobounké plastové abrazivní částice v některých peelingových přípravcích a podobně. Mikroplasty vznikají i rozpadem větších kusů plastů jako plastových tašek, lahví či v moři z rybářských sítí. Podle této nové studie mohou mikroplasty rovněž ovlivňovat činnost mozku.

Další zdroje: theguardian.com, mountsinai.org, europarl.europa.eu

2024-04-20T04:12:28Z dg43tfdfdgfd