ZA PáR TýDNů PAMPELIšKY ZHOřKNOU: TEN NEJLEPší PAMPELIšKOVý MED TAK MUSíTE ZALOžIT Už TEď. SKVěLé CHUTNá I Léčí

Za pár týdnů pampelišky zhořknou: Ten nejlepší pampeliškový med tak musíte založit už teď. Skvělé chutná i léčí. Vůli vysokým teplotám, které teď za okny panují, se nám pampelišková sezóna tak trochu posouvá. Zatímco loni byly nejlepší pampelišky plné pylu a chuti k mání v květnu, letos nám je příroda nabízí už o měsíc dřív. A co si s nimi počít?

V oblasti přírodních sladidel je pampeliškový med ceněn nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro své zdravotní účinky a rozmanité využití v kuchyni a v přírodních léčebných prostředcích. Pomáhá na trávení, zlepšuje náladu a dokonce posiluje imunitu.

Foto: Pixabay

Výroba pampeliškového medu

Pampeliškový med sice nepochází od včel, ale je to lahodná rostlinná směs, která napodobuje strukturu a sladkost pravého medu. Zde je návod, jak si ho vyrobit doma:

  • 5 plných hrstí pampeliškových květů
  • 1 hrst čerstvých meduňkových listů
  • 300 g světlého třtinového cukru
  • 2 neošetřené citrony
  • 1/2 čajové lžičky kyseliny citronové

Květy rozložte na mřížku nebo prkénko, aby je mohl opustit případný hmyz. Neomývejte je pod vodou, abyste zachovali pyl, který je nezbytný pro kvalitní „med“. Květy a listy meduňky vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Krátce povařte a poté stáhněte z ohně. Přidejte plátky citronu, přikryjte a nechte louhovat přes noc.

Jak uchovat pampeliškový med

Druhý den tekutinu přeceďte přes plátno a co nejvíce ji vymačkejte. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a pomalu vařte, dokud se nezredukuje na konzistenci podobnou medu. Mně to obvykle trvá asi 1-2 hodiny. Ještě horký med nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru do vychladnutí. Ve spíži vydrží asi rok, otevřený ho však vždy uchovávejte v lednici.

 

Zdroj: https://www.nejrecept.cz/recept/nejlepsi-pampeliskovy-med-podle-starodavneho-receptu-nasich-babicek-r5465, https://tchiboblog.cz/recept-pampeliskovy-med/

Náhledové foto: Pixabay

The post Za pár týdnů pampelišky zhořknou: Ten nejlepší pampeliškový med tak musíte založit už teď. Skvělé chutná i léčí first appeared on Naše zahrada.

2024-04-15T23:08:32Z dg43tfdfdgfd