ZPESTřETE SI JARNí MENU SUPERZDRAVýMI KLíčKY A VýHONKY. VYPěSTUJETE JE DOMA, POCHUTNáTE SI A TěLO VáM BUDE DěKOVAT

Proč je dobré jíst klíčky a výhonky?

Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitamínů a dalších důležitých látek pro růst malé rostlinky, potažmo pro lidský organismus. Potřebné procesy v suchém semínku nastartujete namočením do vody. Zvládnete i s vybavením, co už máte doma. 

Další výhodou  je, že skvěle chutnají a pokrmu dodají křupavost a mnohdy i správný říz – záleží, po kterých sáhnete. Báječné jsou naklíčené luštěniny jako čočka nebo hrách i obiloviny (například pšenice). 

  • Obsahují vitamíny A, B, C a K, z minerálů pak vápník, draslík, hořčík, selen, zinek a železo.
  • Klíčky a výhonky obsahují zdraví prospěšné antioxidanty.
  • Klíčky patří k nejlevnějším zdrojům mikroživin.

Co je potřeba k domácímu klíčení?

Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma. 

  • Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní. 
  • Klíčit ale můžete i bez speciálního vybavení, vystačíte si i se zavařovací sklenicí.

Semínek vhodných ke klíčení existuje celá řada. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny.

  • Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, brokolice, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel.
  • Vyhněte se klíčení fazolí, které se za syrova jíst nedají. Naklíčené neuvařené fazole mohou způsobit zažívací obtíže. 

Jak na to?

Domácí klíčení je relativně snadná disciplína a zvládne ji každý.

  1. Stačí nasypat 1 – 2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat.
  2. Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat. 

Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo. 

Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2 – 3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny. 

  • Klíčky můžete konzumovat jen tak samotné nebo jimi zpestřit různé salátypomazánkyrizota a další oblíbená jídla.

Zdroje informací: časopis Apetit

2024-03-28T12:21:34Z dg43tfdfdgfd