ÚčINNý POSTřIK PROTI MšICíM DOMA VYROBíTE ZA PáR MINUT. POUžíT HO MůžETE IHNED

Mšice patří mezi nejvíce nenáviděné škůdce našich zahrad. Vždy se objeví z ničeho nic v neuvěřitelném množství, a jakmile se usadí na rostlinách, je těžké se jich úplně zbavit. Chemické insekticidy většinou fungují spolehlivě, ale věděli jste, že mšic se můžete zbavit i přírodní cestou? Jednu surovinu totiž mšice skutečně nesnáší – ocet. Poradíme vám, jak si vyrobit octový postřik na mšice, který je bez chemie a mšice spolehlivě zahubí.

V ČLÁNKU NAJDETE:

  • Ocet – šetrný, ale účinný

  • VIDEO: Postřik na mšice, co skutečně funguje

  • Jak vyrobit octový postřik

  • Jak často sprej aplikovat

  • Tip babičky Jarouškové

Použití chemických postřiků je ve většině případů až stoprocentně účinné. Někdy ale jejich aplikace není kvůli alergiím či přítomnosti malých dětí na zahradě vhodná, nebo dokonce vůbec možná.

Použití přírodního prostředku proti mšicím využijete na jakoukoliv napadenou rostlinu, ale například i u salátů, které pěstujete pro přímou konzumaci celých listů. Budete mít jistotu, že i když salát neumyjete dokonale, nebude to pro vás mít vážné následky.

Ocet – šetrný, ale účinný

Přikláníte-li se k ekologickému životnímu stylu, nebo se bojíte o zdraví vašich dětí, které volně pobíhají po zahradě a sem tam si utrhnou rajče nebo okurku, použití chemických insekticidů nejspíš přenecháte jiným pěstitelům.

S otravným hmyzem, jenž saje mízu z rostlin, které pěstujete, se však vypořádat musíte. A jde to i s pomocí přísady, kterou máte doma vždy po ruce. Speciálně naše babičky si metodu hubení mšic pomocí octového postřiku nemohly vynachválit. A jelikož je skutečně účinná, využívají ji i dnešní pěstitelé.

„Ocet funguje tak, že rozkládá buněčnou vrstvu pokrývající povrch těla škůdců. Kontakt s octem způsobí jejich rychlou dehydrataci a smrt. Postřik aplikujte přímo na mšice a ujistěte se, že nezasáhnete i přátelský hmyz, jako například berušky či včely,“ tvrdí odborník na zahrady Gardening.

Postřik na mšice, co skutečně funguje:

Jedná se o jednoduché, účinné a bezpečné řešení i pro rostliny pěstované pro přímou konzumaci. I přesto je ale vhodné rostlinu či její plod před konzumací opláchnout vodou.

Jak vyrobit octový postřik

Domácí postřik proti mšicím z octa, který na svém webu Garden Tips zmiňuje zahradní nadšenec Oliver Wright, je zcela přírodní, bezpečný a neobsahuje žádné škodlivé chemikálie.

Použít můžete buď bílý, nebo jablečný ocet. Oba obsahují kyselinu octovou. Je však potřeba jej správně naředit, aby byl postřik dostatečně silný na zahubení škůdců, ale neponičil vaše rostliny. Příliš silný roztok by mohl rostlině způsobit i popáleniny a narušit buněčnou strukturu listů.

Budete potřebovat:

  • 1 díl bílého octa
  • 3 díly vody
  • kapku tekutého mýdla na nádobí

Veškeré ingredience smíchejte a přelijte do rozprašovače, nebo míchejte přímo v rozprašovači. Množství přizpůsobte velikosti rozprašovače, kterým budete postřik aplikovat.

Na 250mililitrový díl bílého octa stačí dvě až tři kapky mýdla. Mýdlo je volitelná přísada, která slouží především k tomu, aby směs lehce zahustila a pomohla ji udržet na místě aplikace. Nelze však opomenout i její insekticidní účinky - zasažený hmyz dusí.

Jak často sprej aplikovat

Některé chemické postřiky se aplikují jednou či dvakrát. Rostlina chemickou látku vstřebá a insekticidní účinek přenáší i do nově vyrostlých částí, čímž se účinně brání. Octový postřik takovou schopnost nemá, proto je potřeba ho ke zdárnému umoření mšic aplikovat opakovaně. Zato ale máte jistotu, že se účinná látka nachází pouze na povrchu rostliny.

„Jakmile rostliny nastříkáte, počkejte s dalším postřikem alespoň týden. To dá rostlinám pauzu od kyseliny octové, která by v nadměrném množství mohla listy poškodit. Postup opakujte tak dlouho, dokud se mšic nezbavíte,“ tvrdí specialista na dům a zahradu House Digest.

Tip babičky 

Účinný prostředek, který mšice zahubí, si můžete vyrobit i z cigaretového tabáku.

„Moje babička vždycky louhovala nedopalky. Pak ale přestala kouřit a začala si kupovat krabičku cigaret, ze kterých vysypala všechen tabák. Následně nechala dva dny louhovat ve vodě. Na 50 gramů tabáku použila litr vody. Pak už jen scedila a rozprašovačem aplikovala na listy,“ říká čtenářka z Prachatic.

Ovšem žádná metoda nemá stoprocentní účinnost. Někomu může sprej na mšice fungovat skvěle, jinému požadované výsledky nepřinese. Záleží například i na tom, jak starý ocet používáte.

Naštěstí je tu ale řada dalších možností, jak se mšic snadno zbavit. Vyzkoušet můžete i jiné domácí spreje proti hmyzu. Vhodnými surovinami, které lze smísit s vodou, jsou například i tabák, alkohol, květy chryzantémy, kopřivy, eukalyptus či česnek.

A někteří zahrádkáři, kteří si předávají své rady na sociální síti Reddit, nedají dopustit ani na obyčejné setření mšic prsty a opláchnutí rostliny vodou.

Mohlo by vás zajímat:

2024-04-20T06:42:56Z dg43tfdfdgfd