ČTYřI DRUHY OřECHů, KTERé JSOU IDEáLNí PRO ZLEPšENí PAMěTI: JíST BYSTE JE MěLI DENNě

Dělá vám problém se soustředit, zapomínáte, vše si musíte zapisovat? Pokud potřebuje váš mozek vzpruhu, zaměřte se i na jídelníček. Především ořechy jsou pro mozek skvělou potravou, plnou antioxidantů, mastných kyselin a prospěšných vitamínů a minerálů.

Všimli jste si někdy, že vyloupnutý vlašský ořech připomíná svým tvarem lidský mozek? Pro mozek je doslova ideální potravinou, která posiluje nervové cesty a dokonce pomáhá předcházet mozkové mrtvici. I jiné ořechy jsou pro zdraví mozku a lepší paměť ideální potravinou. Které si vybrat a kolik si jich denně dopřát?

Vlašské ořechy skrývají důležité kyseliny

Pro zdraví mozku, prevenci mozkových chorob i lepší kognitivní funkce jsou důležité omega-3 mastné kyseliny, zejména kyselina alfa-linolenová. Jejich zdrojem jsou právě vlašské ořechy. Pomáhají chránit nervové dráhy v mozku i rozvíjet nové, jsou tak ideálním pokrmem při špatné paměti a koncentraci.

Mandle chrání před oxidačním stresem

Zdrojem mastných kyselin jsou také mandle. Obsahují také vitamín E a antioxidanty, které nervovou soustavu chrání před oxidačním stresem a předčasným stárnutím buněk, a napomáhají k udržení kognitivních funkcí i v pokročilém věku. 

Kešu doplní hořčík

Mezi ořechy většina z nás řadí i kešu, i když z botanického hlediska jde správně o semena. Kešu je dobré jíst, pokud máte psychicky náročné období, přemíru stresu, nebo na vás padají lítostivé nálady. Vedle zdraví prospěšných minerálů, jako je zinek a měď, pomáhají doplnit také hořčík, který je pro psychickou odolnost nezbytný. Denní dávka kešu vám pomůže k lepší náladě, zlepšuje paměť i schopnost soustředění se a díky množství antioxidantů pomáhá předcházet ztrátě paměti související s věkem. Doporučují se také lidem, trpícím na migrény.  

Vyrobte si doma ořechové máslo: Je to zdravotní zázrak proti zánětům v těle. Stačí 2 čajové lžičky denně

Moderní doba a zrychlený způsob života, který je plný stresu a stravy složené z průmyslově zpracovaných potravin, našemu zdraví příliš neprospívá. Špatné stravování a nedostatečná výživa dokonce vede ke vzniku chronických zánětů v těle. Pokud záněty sužují i vás, vyrobte si své domácí ořechové máslo a pravidelně konzumujte alespoň dvě lžičky denně. Má totiž neskutečně blahodárné účinky na naše zdraví.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Pistácie jsou bohaté na vitamín B6

Také pistácie jsou zdrojem antioxidantů a mastných kyselin, bohaté jsou ale především na vitamín B6. Jeho nedostatek se projevuje nejen problémy s pamětí, můžete pociťovat také změny nálad, či závratě a další poruchy nervového systému. Vitamín B6 hraje důležitou roli ve správném přenosu nervových vzruchů.

Elixír mládí: Zařaďte do jídelníčku ořechy, listovou zeleninu a další potraviny, díky kterým se dle vědeckých studií lze dožít i 100 let

Ačkoliv zdravých potravin existuje mnoho, některé z nich jsou přece jenom o něco zdravější. Řeč je o superpotravinách, které podle vědeckých studií dokáží při jejich pravidelné konzumaci prodloužit život. Jaké to jsou a na které z nich byste během plánování svého jídelníčku neměla dopustit?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Přidejte rozinky nebo datle

Kupujete si rádi směsi ořechů a sušeného ovoce? Pokud ho nejíte po hrstech, neuškodí. Sušené ovoce je kaloricky bohaté a obsahuje hodně cukru, bývá také často sířené, proto to s jeho množstvím nepřehánějte. K lepší paměti ale napomáhá podobně jako ořechy. Zejména rozinky díky obsahu železa a draslíku pomáhají lepšímu prokrvení a okysličení mozku, jsou také zdrojem antioxidantů, čímž chrání mozkové buňky před oxidačním stresem. Také datle jsou díky rychlým cukrům dobrým pomocníkem pro okamžitou vzpruhu psychiky a lepší koncentraci, obsažená vláknina pak pomáhá udržet mozek bdělý po delší dobu.

Zdravé, ale tučné

I když jsou ořechy nabité zdravý prospěšnými živinami, nelze opomíjet, že jde především o zdroj tuků. Jde sice o zdravé omega-3 mastné kyseliny, nepřehánějte to ale s množstvím. Pro dospělého stačí denně sedm vlašských ořechů, deset mandlí, hrst kešu nebo 30 až 60 gramů pistácií.

Související články

2024-04-16T08:10:04Z dg43tfdfdgfd