ŘEDKVIčKY: JAK A KDY VYSéVAT? POZOR SI DEJTE NA DřEPčíKY

Ředkvičky patří mezi oblíbený druh zeleniny. Výhodou je, že si je lze vypěstovat na zahradě, ale také terase či balkonu. Jak a kdy je vhodný čas pro výsev? Pozor si dejte na dřepčíky.

Jedná se o oblíbenou, chutnou zeleninu, která vyniká i krátkou vegetační dobou. Pěstování zvládne nejen začátečník, ale je skvělou volbou i pro toho, kdo je netrpělivý a chce se dočkat brzy vlastní úrody. V tomto směru jsou ředkvičky jedinečnou volbou pro užití si pěstování a brzké vlastní sklizně. Výhodou je, že ředkvičky můžete pěstovat jak na zahradě, tak i na terase či balkonu.

Kdy vysévat ředkvičky

Vhodný čas pro přímý výsev semen je od poloviny března, kdy teplota půdy je alespoň 12 °C, nebo do skleníku. Výsev se provádí do hloubky cca 0,5 až 1 cm a do řádků vzdálených od sebe cca 20 cm. Ředkvičky dokážou vyklíčit i při teplotě 3 °C a z krátkodobého hlediska zvládnou i menší přízemní mrazík. Vysetá semena je třeba zakrýt zeminou a přimáčknout.

Ke zdárnému růstu ředkvičky potřebují dostatek světla neboli slunce, jakožto pravidelnou zálivku. Vzhledem k jejich rychlému růstu není nutné přihnojování. Zcela stačí, když je vysejete do humusem bohaté půdy. Ředkvičky je třeba sklízet včas, dokud jsou šťavnaté a křehké. Rozhodně zbytečně nečekejte na co největší bulvy. Ty mají pak akorát sklon k dřevnatění a rovněž k velké palčivosti.

Foto: Pixabay

Pozor si dejte na dřepčíky

Při pěstování ředkviček na záhonu i ve skleníku je třeba hlídat, zda na nich neholdují dřepčíci. O co jde? Určitě jste se s tím setkali. Jejich přítomnost poznáte podle dírek v listech. Ředkvičky se jim sice umí ubránit, jenže díky tomu ztrácí na své chuti. Proto je vhodná ochrana v podobě netkané textilie. Sice existuje i možná chemická ochrana, ale přeci jen netkaná textilie je šetrnější variantou.

Zdroj: dumazahrada.cz, novinky.cz

Náhledové foto: Pixabay

 

The post Ředkvičky: Jak a kdy vysévat? Pozor si dejte na dřepčíky first appeared on Naše zahrada.

2024-03-29T12:41:04Z dg43tfdfdgfd