ŠPENáTOVé LISTY: SUROVINA, KTEROU UžIJETE DO SALáTů I V TEPLé KUCHYNI. HODí SE DO POLéVEK, DUšENýCH POKRMů I PALAčINEK

Což takhle dát si špenát? Také vám v hlavě zní průvodní píseň k legendárnímu českému filmu? Nebo spíš vzpomínáte na osvaleného Pepka námořníka, který do sebe před akcí klopil obsah špenátové plechovky? Přestože již víme, že informace o extra vysokém obsahu železa byly mylné, dokonalou chuť a variabilitu špenátu to rozhodně nesnižuje.

Kam s čerstvým špenátem? 

Listový špenát patří k všestranným surovinám, které můžete i za syrova přidat téměř kamkoli. Pro čerstvou konzumaci volíme chuťově jemnější baby špenát, velké listy jsou lehce nahořklé.

Nejoblíbenější recepty s listovým špenátem

Svou výraznou zelenou barvou rozzáří špenát každé jídlo na talíři. Často se přidává k časově úsporným těstovinám, kterým kromě krásné barvy dodá také cenné vitaminy A, B, C, E a K.

Jak špenát tepelně upravit, aby si zanechal svou krásnou zelenou barvu? Po krátkém blanšírování nezapomeňte listy špenátu prudce zchladit v ledové vodě. K těstovinám špenát přidejte na poslední chvíli, aby nestihl ztmavnout a ztratit křehkost. 

Co s přebytky ze špenátové sezóny?

Pokud vám doma přebývají špenátové listy a vy už nevíte, kam s nimi, můžete je jednoduše zamrazit a využít na přípravu špenátových pokrmů v budoucnu. Pro dlouhodobou trvanlivost listového špenátu se doporučuje před zmražením listy špenátu chvilku blanšírovat a následně šokem ochladit.  

Další možností, jak uchovat špenátové přebytky je zavaření. Klasický dušený špenát připravený z čerstvých listů vložte do vyvařených uzavíratelných sklenic, řádně upěchujte a zavařte dle návodu

2024-04-19T06:38:15Z dg43tfdfdgfd