ŽáBY NA ZAHRADě? VAžTE SI JICH A ROZHODNě JE NEVYHáNěJTE

Pro někoho krásné, pro druhé trochu oslizlé anebo příliš vláčné. Takové jsou žáby kuňkalky, které můžete občas spatřit i v blízkosti vašeho pozemku. Tyto pomocníky můžete potkat nejčastěji tam, kde je vlhko a slunce. Máte-li na zahradě rybníček, je pravděpodobné, že zde najdete žabí kamarády i ve větším počtu. Není ale důvod je hned vyhánět, dokáží být nápomocné. Zaženou hravě otravné mouchy, bzučivé komáry, a dokonce si poradí i se slimáky, kteří ustavičně ničí vaši úrodu.

Přilákejte rosničky ropuchy i skokany

Vytvořte pro ně vhodné prostředí. Mokřadní útulek bude pro žáby nejvhodnější. Úkryt jim bohatě postačí vytvořit i z mrtvých větví. Čím více bude prostředí vlhké, tím lépe pro vaše žáby. A nejen ty, usídlit si zde může snadno i užitečný slepýš. Ten loví často a velmi rád slimáky, na nichž si velmi rádi pochutnávají i ježci. Pozvěte k sobě domů všechny tyto živočichy, nebudete litovat.

Foto: Pixabay

Žáby, které se dokáží usídlit na vaší zahradě, jsou jakými si zkušebními indikátory. Podle nich totiž snadno poznáte, jak čistá voda se u vás za humny nachází. Teče-li v blízkosti vašeho pozemku čistý potůček, je toho jasným signálem, že zde bude i plno žab.

Ropucha proti slimákům

Se slimáky snadno zatočí velké ropuchy. Na zahradě proto ponechte mrtvé dřevo tam, kde je. Příliš přehnaný pořádek by mohl tyto živočichy odradit. Vytvořte jim přírodní ekosystém. Mokřadní louku příliš často nesečte, ponechte ji napospas přírodě. Příliš uhlazená a vyčištěná louka nemá žábám co nabídnout, poskytněte proto těmto živočichům hlavně domov a klid. Báječně se vám za to odvděčí.

Se škůdci i otravným hmyzem bude pro tentokrát konec. Trávu ponechte ve vyhrazených místech alespoň 10 cm vysokou, žáby se budou mít kde schovat. Rybníček, v němž se žáby rády koupou, kolem jen zlehka upravte. Žáby se rády na okraji rybníčka vyhřívají, nezapomeňte proto kolem dokola naskládat i nějaké ty větší kameny. Ne všechny žáby tráví celý život ve vodě, patří mezi ně například ropucha, nebo skokan hnědý.

Žáby zatočí i s myší

Pokud se na vaší zahradě usídlily žáby už nějaký ten pátek nazpátek, je velmi pravděpodobné, že mezi hejnem žab najdete i staré prozíravé samice ropuchy, které s přehledem spolknou i malou myš. Jejich pulci, kteří se často pohybují na dně rybníka se prozatím postarají o váš rybníček. Zbaví rybník dokonale vodních řas tím, že se jimi dokonale nasytí. Rybníček tak zůstane přirozeně čistý, aniž by lidská ruka musela do rybníka příliš zasahovat. A to se opravdu vyplatí. Žáby jsou prostě velice užitečné.

Zdroje informací: https://living.iprima.cz/hyckejte-si-na-zahrade-zaby-pomohou-vam-bojovat-s-bodavymi-komary-i-se-slimaky-346908

Náhledové foto: Pixabay

The post Žáby na zahradě? Važte si jich a rozhodně je nevyhánějte first appeared on Náš dům.

2024-05-10T11:13:34Z dg43tfdfdgfd