DYSON NASAZUJE NA JARNí úKLID ROZšířENOU REALITU. UKážE, KDE Už JSTE VYSáVALI A KDE JEšTě NE

Ačkoli se na trhu stále více prosazují robotické vysavače, řada uživatelů nedá dopustit na klasické vysávací stroje. Ty však, na rozdíl od robotů s pokročilou...

Ačkoli se na trhu stále více prosazují robotické vysavače, řada uživatelů nedá dopustit na klasické vysávací stroje. Ty však, na rozdíl od robotů s pokročilou navigací, nedokážou rozpoznat, kde jste už vysávali a kde ještě ne. Může se tak stát, že některá místa zbytečně uklidíte opakovaně, zatímco na jiná úplně zapomenete. Právě tento problém má vyřešit nedávno představený vysavač Dyson Gen5detect s funkcí CleanTrace.

Roboti budou mýt nádobí, uklízet hračky a čistit nábytek. Dyson na nich už pracuje

Nejnovější tyčový vysavač v portfoliu renomovaného britského výrobce se inspiroval systematickým přístupem robotického vysavače Dyson 360 Vis Nav. Pomáhá uživatelům uklízet metodičtěji tím, že pomocí rozšířené reality v reálném čase zobrazuje místa, kde už uklidili a místa, která vynechali.

Lidé prostě uklízejí špatně

„Uvědomili jsme si, že bychom se všichni mohli něco přiučit z metodického přístupu robotických vysavačů. Na rozdíl od většiny lidí roboti Dyson vědí, kde se v místnosti nacházejí, kde byli a kam ještě musí zajet. S funkcí Dyson CleanTrace přidáváme vysavači Gen5detect další vrstvu inteligentního úklidu. Dává vám možnost vidět, kde jste uklízeli a kde ne, což v kombinaci s naší integrovanou technologií snímání prachových částic poskytuje jistotu, že je podlaha skutečně čistá,“ říká k novince viceprezident pro technické záležitosti Charlie Park.

Konstruktéři Dysonu jsou doslova posedlí vymýšlením způsobů, jak vylepšit uklízení. Kromě rozsáhlého testování v laboratořích také studují lidské chování a návyky při úklidu. Strávili stovky hodin pozorováním uklízení v domácnostech po celém světě – zkoumali, jak dlouho trvá každý úklid, účinnost úklidu, různé úhly a způsoby vysávání, a dokonce i to, kolikrát uživatel během úklidu odloží vysavač.

Průzkum ukázal, že lidé často přeceňují dobu, po kterou uklízejí – údaje ukazují, že přibližně 80 % úklidů trvá méně než 10 minut, přesto zákazníci tvrdí, že vysávají v průměru 24 minut. Lidé jsou při úklidu navíc chaotičtí a neefektivní – opakovaně vysávají stejná místa, zatímco jiná místa zcela vynechávají.

Dyson Gen5detect s funkcí CleanTrace

Jako reakci na tato zjištění připravili v Dysonu nový tyčový vysavač Gen5detect. Na webových stránkách zdůrazňují jeho pokročilé vysávání díky motoru se 125 000 otáčkami za minutu, čištění vyfukovaného vzduchu pomocí hepa filtrů a dlouhou výdrž baterie. Součástí balení je také hubice na podlahy se zeleným světlem, která usnadňuje vyhledávání prachu a nečistot.

Hlavním tahákem je však technologie rozšířené reality Dyson CleanTrace. Funguje tak, že do speciálního držáku na vysavači (který se bude prodávat samostatně) umístíte mobilní telefon, na kterém spustíte aplikaci. Ta následně bude sledovat pohyb vysávací hubice po podlaze a pomocí barevného podkresu zobrazí místa, která jste už uklidili.

Dle magazínu The Verge využívá funkce CleanTrace lidarový skener, který se nachází v iPhonech Pro nebo Pro Max 12 a novějších. Výrobce plánuje přidat tuto funkci do své mobilní aplikace jako bezplatnou aktualizaci v červnu letošního roku. V tuto chvíli není jasné, zda aplikace využívá nějaké informace ze samotného vysavače.

Pokud vás tato technologie zaujala tak, že byste ji chtěli vyzkoušet i u sebe doma, budeme vás muset přinejmenším prozatím zklamat. Vysavač Dyson Gen5detect lze pořídit v oficiálním e-shopu za cenu 949,99 amerických dolarů, což je v přepočtu stávajícím kurzem přibližně 22 560 Kč. Vadou na kráse je skutečnost, že objednat lze pouze na adresu v USA.

Přečtěte si také:

2024-04-16T06:06:09Z dg43tfdfdgfd