O VíKENDU VYPUKNE MAKER FAIRE. PROGRAM JE HOTOVý, TADY JE PáR LáKADEL

Už o nadcházejícím víkendu proběhne největší český festival kreativity, pražský Maker Faire. Na zvídavé každého věku i celé rodiny čeká našlapaný program,...

Už o nadcházejícím víkendu proběhne největší český festival kreativity, pražský Maker Faire. Na zvídavé každého věku i celé rodiny čeká našlapaný program, 140 projektů včetně obrovských mýtických instalací a tvořivých workshopů. Maker Faire Prague se uskuteční od 11. do 12. května v Křižíkových pavilonech na Výstavišti Praha.

Co na festivalu čekat?

Návštěvníci se budou moct seznámit s technologií klasického tiskařství. Netradičním způsobem využijí kostičky Lego a natisknou si vlastní záložky. Nejen tato aktivita se tak ponese přesně v duchu hesla „učení hrou“. Stejnou cestou jdou také Domškoláci z Volavce díky Spaghetti Bridge Challenge – stavěním funkčních konstrukcí mostů z těstovin.

Kromě těch špagetových se budou stavět také modely mostů, které známe z celého světa, i domečky ze slámek. I letos můžou návštěvníci zjistit, jak to vypadá v jedné z největších automobilek ve střední Evropě díky mobilní laboratoři Škoda EDULab.

Líbit se budou i vesmírné projekty, třeba vývoj autonomního Mars Roveru, jehož miniverzi mohou návštěvníci řídit. Také je čeká únikovka od HW Labu a studentů ČVUT, při níž si vyzkoušejí život na vesmírné stanici. Nebude chybět ani spolek Czech Rockets Society, zabývající se stavbou raket či vývojem raketových motorů. Malí i velcí návštěvníci si zkusí postavit motor na tuhé palivo a seznámí se s prvky a systémy raket.

Během festivalu se odehraje i finále Robosoutěže se stavebnicí Lego Mindstorms:

Robosoutěž pro 2. stupeň ZŠ začíná. Vyhraje robot, který roztřídí co nejvíce barevných kostiček

Kutilové a závodníci budou mít radost z Bosch Derby, u kterého si za dohledu profíků ze společnosti Bosch sami ze dřeva vytvoří a ozdobí závodní autíčko, se kterým mohou soutěžit na dlouhé závodní dráze. Světelné instalace nabídnou interaktivitu skrze senzory ovládané hlasem, budou k vidění kinetické světelné prototypy experimentující s analogovým přístupem, projekce i laserová spektakulární struna – unikátní aparát na pomezí hudebního nástroje a uměleckého objektu. 

Workshopy

Nedílnou součástí festivalu Maker Faire Prague je workshopová zóna, kde si návštěvníci vybírají z široké nabídky tvůrčích dílen a všechno si mohou zkusit sami vytvořit. Letos organizátoři připravili například workshop v animační dílně Aeroškoly, kde se představí základní metody tvorby iluze pohybu a účastníci si vytvoří krátký animovaný film. Pro nejmenší je tu prekinematografická dílna, v níž čekají například optické hračky. Nebudou chybět workshopy rukodělné tvorby, jako jsou keramika, háčkování a tvorba mechárií i tolik oblíbeného pájení a 3D tisku na tiskárnách Original Prusa od společnosti Prusa Research, která je generálním partnerem festivalu.

Tvoření ovšem nebude k dispozici v rámci workshopů jen na místě. U stánku Maker Market si budou nadšenci kreativity moct pořídit na doma například sady na pájení, stavebnice, kuličkové dráhy a mnoho dalšího. Pokročilejší sady na pájení i arduino pak nakoupí u LaskaKit.

Přečtěte si také:

2024-05-10T06:50:40Z dg43tfdfdgfd