PHOTOPEA SE Už Dá „NAINSTALOVAT“. ČESKý EDITOR PODPORUJE I NOVé FORMáTY A VíCE BAREV

Ivan Kuckir oznámil Photopea 5.6. Od prosincového vydání se naučil několik nových funkcí pro pokročilé úpravy obrazu. Konečně podporuje i větší barevné...

Ivan Kuckir oznámil Photopea 5.6. Od prosincového vydání se naučil několik nových funkcí pro pokročilé úpravy obrazu. Konečně podporuje i větší barevné hloubky než osmibitové. Photopea umí otevřít RAW, TIFF a PNG s 16b hloubkou a PSD, s nímž pracuje nativně, zvládne i s 32b.

Většina monitorů je jen 8b, ty lepší zvládnou i 10b. Máme však foťáky, které v RAWu umí ukládat až 12b či 14b barvy. Větší hloubka dává rezervy pro úpravy, především změnu jasu/expozice, aniž by se projevily artefakty nebo viditelné mapy.

Photopea 5.6 si také poradí s novými formáty JPEG XL, a především HEIC, do něhož už fotí například iPhony. Podporuje také PSD schované v kontejneru TIFF. Editor také zlepšil práci s textem a podporuje slitky, kapitálky nebo zlomky.

Zlepšila se též podoba PWA. Photopea.com má progresivní webovou aplikaci už dlouho, ale teď je nainstalovaná aplikace ještě užitečnější. V systému se totiž tváří jako výchozí editor PSD, takže tyto soubory se ve Photopea rovnou otevřenou. Navíc oproti standardní webové verzi jsou k dispozici další klávesové zkratky, které si jinak pro sebe rezervuje prohlížeč jako Ctrl+T, Ctrl+W apod., případně tytéž s přepínačem Cmd na Macu.

Přečtěte si také:

2024-04-23T11:48:59Z dg43tfdfdgfd