RECENZE MONITORU INNOCN 32Q1U. ZA TUHLE CENU JINý TAK DOBRý OLED NESEžENETE

RGB OLED se může pochlubit nezkresleným a přesným podáním barev | V HDR se kvůli nižšímu maximálnímu jasu ukážou slabiny | Ideální pro kreativní profesionály, pro hráče tolik ne

Veškerou pozornost dnes na sebe poutají QD OLED monitory, které se v úhlopříčce 32" s 4K rozlišením a vysokým maximálním jasem prodávají už i u nás. Jde o ideální monitory pro hráče a konzumenty obsahu.

Nyní ale na náš trh přichází další OLED monitor 32Q1U od zatím ne příliš známé značky Innocn, který má šanci významně zabodovat u tvůrců obsahu, jako jsou fotografové a designéři. Používá totiž OLED s klasickou pravoúhlou strukturou RGB, tedy bez přidaného bílého bodu pro vyšší jas a bez nezvyklé struktury QD OLED. Dostanete tedy perfektní kontrast a živé barvy bez nějakých rušivých artefaktů. 

Podobné RGB OLED panely nejsou nové, naopak, ale doposud byly výsadou jen extrémně drahých prémiových monitorů v cenách nad 90 tisíc. V rámci monitoru Innocn 32Q1U ale dostanete ten samý panel za cenu 24 tisíc. 

Innocn 32Q1U

úhlopříčka: 32" ● rozlišení: 3840 × 2160 ● obnovovací frekvence: 60 Hz ● panel: RGB OLED ● maximální udávaný jas: 500 nitů ● odezva: 0,1 ms ● podpora HDR 10 ● gamut: sRGB 99%, DC1-P3 99%,Adobe RGB 99% ● konektory: 2× USB-C vstup (90W zpětné napájení), 1× USB-C výstup audia (redukce na 3,5mm v balení) ● reproduktory: 2× 5 W ● kombinování vstupů: PIP/PBP ● spotřeba: typická 87 W ● rozměry: 73,3 × 47,3 x 1,8 cm ● rozměry se stojanem: 73,3 × 63 × 25 cm ● Hmotnost: 8,35 kg

23 990 Kč

Zapůjčil: Zoner

RGB OLED má menší maximální jas než WRGB nebo QD OLED, končí na hranici 500 nitů, ale HDR režim podporuje a dovoluje tak lehké ladění HDR obsahu. Pokud ale hledáte hlavně vysoký jas a extra živé barvy v HDR, případně rychlost překreslování bez takového důrazu na přesnost barev, s QD OLED budete rozhodně spokojenější.

Opičí se po Applu

Design monitoru a zejména jeho nabídka konektorů hodně ukazuje na inspiraci monitory a počítači Applu. Stejnoměrně tenké kovové tělo s tenkými rámečky působí elegantně, přibalený stojan dovoluje rozumnou míru doladění a případně bez něj můžete monitor přichytit na standardní VESA úchyty pro monitor. 

Konektory tu jsou tři, ale jen USB-C a po vzoru Applu jsou vpravo na zadní straně. Pro vstup obrazu můžete využít jen dva, třetí USB-C je výstup audia, přičemž redukci z USB-C na 3,5mm dostanete v balení. Při připojení monitoru do USB-C ani nefungují další USB-C jako USB konektory třeba pro myš, jsou to jen USB-C vstupy, případě výstup audia.

Zcela logicky tak budete mít poněkud problém připojit monitor ke stolnímu počítači. S notebookem to je v pohodě, navíc dostanete zpětné 90W napájení. Stolní počítač můžete vyřešit redukcí z Displayport na USB-C, ale musíte si pořídit tu správnou. Často jsou totiž jen jednosměrné z USB-C na DisplayPort a vy potřebujete opačnou cestu, tedy z Displayportu na USB-C. Prodávají se i obousměrné kabely, musíte je ale více hledat. Já si koupil obousměrný i-Tec () a můžu potvrdit, že korektně s tímto monitorem funguje.

Pod displejem zabírá velký prostor pruh s reproduktory, aby monitor připomínal Apple iMac. Byť reproduktory nehrají nějak extrémně dobře, v monitorech jsem slyšel rozhodně horší a kvalitu reprodukce bych tady monitoru nevytýkal.

Dechberoucí OLED

Hlavním lákadlem je tady bezesporu OLED. Jeho parametry – 32", 4K/60Hz, max jas kolem 500 nitů, RGB struktura – přímo naznačují cílení na profesionály. Bez zapnutého HDR dostanete perfektně přesný monitor pro komfortní nekompromisní práci v barevných prostorech sRGB, AdobeRGB nebo DCI-P3 podle nastavení v menu monitoru. Vysoký jas v SDR režimu dosahuje až na 527 nitů, přičemž díky absolutnímu kontrastu OLED panelu a na pixel přesným barvám máte pocit důvěry k zobrazenému obrazu.

Na OLED tu je také velmi dobrá stabilita jasu podle procent pokrytí bílou plochou, která se drží nad 500 nity až do 80% pokrytí, a teprve při plně zaplněném bílém displeji klesá k 250 nitům. Podobně stabilní vysoký jas u běžných WRGB nebo QD OLED monitorů nenajdete.

Přesnost barevného podání s teplotou bílé zaparkované na 6500K po celém rozsahu jasu nebo držení gamma křivky na hodnotě 2.2 ukazuje výhody OLEDu. Nemusí dělat kompromisy mezi možnostmi panelu a podsvícením a prostě ukáže to, co po něm chcete.

Opatrnější HDR ukazuje nízkou cenu

Zapnutí HDR režimu hlavně nezmění podání běžných barev. Nezmění se vyvážení bílé a SDR barvy se napasují do prostoru sRGB. Maximální jas v HDR na úrovni 500 nitů (ano, monitor se rozsvítí v HDR míň jak v SDR) není tolik efektní a výrazný.

Právě v přístupu k HDR se nejvíc ukazuje nízká cena monitoru a důvod, proč existují mnohem dražší monitory s tím samým panelem.

V nastavení monitoru totiž nemáte jak upravit podání HDR, jsou tam ne moc vysvětlující režimy Standard, Design, Movie, které se ale dle měření sondou i našich očí zásadně neliší.

V základním nastavení HDR ale dochází k výraznému klipování jasných odstínů. Vše, co je dle nějakých vnitřních tabulek moc jasné, či moc barevné, se nahradí bílou. Místo prokresleného, byť celkově tmavšího obrazu uvidíte v HDR slité bílé plochy.

Na rozdíl od WRGB OLED nebo QD OLED ale dokáže tento monitor držet fixní jas na úrovni 500 nitů za hranici 70% pokrytí, v 80 % to začne klesat a končí na 250 nitech při plném pokrytí.  Sice oproti ostatním OLED variantám nezačíná na vysokém jasu a tak nedostanete tak třpytivé detaily, vyhraje nad nimi ale stabilitou a od 40 % pokrytí v jasu poráží QD OLED. WRGB OLED prohrává od 70% pokrytí.

Jak zkrotit HDR

Po delším pátráním a experimentování jsme ale našli cestu, jak monitor přesvědčit k rozumné prezentaci HDR. Budete potřebovat kalibraci HDR ve Windows, odkaz na ni je přímo v nastavení Systém – Obrazovka – HDR, ale musíte ji doinstalovat z Windows Store, není standardní součástí Windows.

Windows HDR Calibration po spuštění láká k vizuálnímu nastavení HDR, abyste šoupátky nastavili jas obrazců tak, aby splynuly s pozadím. To ale musíte ignorovat a nastavit černou na 0 a zbývající dvě šoupátka na hodnotu 1000. Sytost barev nechejte na výchozí hodnotě 0.

Nepomůže nastavení jasu na 500 (podle maximálního jasu monitoru) nebo přes dva tisíce, kdy reálně začnou splývat obrazce. Musíte nastavit 1000, aby Windows do normy HDR1000 nezasahovaly.

Monitor možná počítači říká, jaký maximální jas umí, ale musíte takto přesvědčit Windows, že to mají ignorovat a do monitoru posílat standardních 1000 nitů max. Uvnitř monitoru pak dojde ke konverzi z rozsahu 0–1000 na maximální zobrazitelný jas panelu a nebudou se zahazovat přicházející obrazové informace.

Jas SDR (nastavení Systém – Obrazovka – HDR) nastavte potom na co nejnižší, aby vynikl kontrast mezi jasným HDR a základním SDR. Jas obyčejné bílé potom bude na úrovni 160 nitů, s maximálním jasem HDR bílé na úrovni 500 nitů.

Uznáváme, že je to trochu styl „dodělej doma“, ale cena monitoru se prostě někde musí projevit a ruční korekce vám zabere sotva dvě minuty.

Za tu cenu dokonalé

Pokud máte na 32" 4K monitor rozpočet okolo dvaceti tisíc, lepší a přesnější obraz nenajdete. Nebudete zápasit s malým kontrastem IPS panelů, nejistými bloby v podsvícení u MiniLED monitorů nebo stabilitou barev při pohledu ze stran u VA panelů. Oproti WRGB nebo QD OLEDu nabízí RGB OLED nekompromisní ostrost textů a vektorové grafiky a vyšší plošný jas. Vestavěné vyhlazování písem ve Windows si také příkladně rozumí s klasickou pravoúhlou strukturou RGB subpixelů.

Skvěle přesné barvy a vysoký jas v SDR z monitoru dělají výborné pracovní nářadí a byť není HDR tak přesné a jasné, dá se alespoň použít k ladění podání barev s větší bitovou hloubkou.

Pokud bych si měl vybrat monitor domů, kde víc sleduji filmy a občas si něco zahraji, asi bych se díval po nějaké novince s QD OLED. Do práce, kde vyžaduji přesné podání barev a většinu času trávím v SDR barvách, bude ale tento monitor jasnější jak QD OLED a při příležitostném výletu do HDR nebudu trpět ustřelenými barvami.

Pokud tedy hledáte hlavně pracovní monitor a nepotřebujete masterovat filmy v HDR, Innocn 32Q1U vás jistě zaujme.

A pokud se obáváte slona v místnosti, tedy vypalování OLEDu delším statickým obrazem, moc vás neuklidním, ale ani neznejistím. Jako levný čínský výrobek nemá monitor nikde v nabídkách ani slovo o ochraně OLED panelu či nějaké možnosti vynucené obnovy pixelů.

Samotný panel má ale po celém okraji zhruba deset volných pixelů pro průběžný posun obrazu a během našeho testování se obraz opravdu jemně občas posunul. Na místě jsou tedy pravidla používání OLED monitoru s ohledem na možné vypalování, ale nějaká standardní ochrana tam nejspíš je.

Kompletní testy jsou na Živě přístupné jen předplatitelům. Tento článek pro všechny čtenáře odemkla společnost Āsome.

Přečtěte si také:

2024-04-17T10:53:27Z dg43tfdfdgfd