POZOR PřI PěSTOVáNí KVěTáKU: KDY VYSAZOVAT NA ZáHON A JAK PřEDEJíT čASTýM CHYBáM

Květák patří mezi často pěstovanou zeleninu. Jenže jak na to, aby se nám podařilo vypěstovat kvalitní a chutný? Na co si dát pozor?

O květáku se hovoří jako o zelenině, která nemá problém zvládnout chladnější počasí. Nicméně navzdory tomu netřeba uspěchat vysazování sazenic předčasně. Pravdou je, že starší rostliny zvládnou i chlad, nicméně sazenice květáku mají rády teploty okolo 15 °C.

Správná doba pro vysazení květáku

Vysazujte až po zmrzlých mužích, kdy už nehrozí případné jarní mrazíky. Před samotným sázením je dobré do půdy zarýt nakrátko posekanou trávu. Ta se silně zahřívá a tím tak podporuje růst kořenového balu. Následně je nutné květák pravidelně zalévat, a to především v období sucha. Nicméně i při správném výsevu a péči se lze setkat s řadou problémů, které jsou způsobené zeminou či počasím. Jak vypěstovat tedy tvarovanou pevnou hlávku květáku?

Problém s malou hlávkou

Pokud má květák malou hlávku, je to zpravidla způsobeno kolísavými teplotami. Pokud už k tomu dojde, není možné to žádnými úpravami změnit. Podstatná je prevence, tj. počkat se sázením až přejdou nejvýraznější výkyvy teplot. Proto je dobré si předpěstovat sazenice uvnitř či na chráněném místě a počkat, až se počasí ustálí.

Růžičky květáku mají hnědé skvrny

Dohněda zbarvené růžičky či hnědé skvrny na nich jsou signálem nedostatku bóru. Problém se vyskytuje zejména v alkalických půdách. Dostatek bóru získáte hnojivem obsahujícím stopové prvky. Kromě toho je květák náročný i na molybden. Nedostatek této látky ohrožuje vývin rostlin, netvoří se růžičky, případně nejsou kvalitní a mění barvu.

Foto: Pixabay

Žluté hlávky květáku působící povadle

Tzv. unavené nažloutlé hlávky květáku zpravidla jsou ukazatelem příliš přímého slunce. Pomoc si můžete tak, že bílou hmotu květáku přikryjete venkovními velkými listy a svážete je tak, aby ji chránily. Pravdou je, že květák pěstovaný na podzim většinou tento problém nemá.

Zdroj: homebydleni.cz, chalupari-zahradkari.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Pozor při pěstování květáku: Kdy vysazovat na záhon a jak předejít častým chybám first appeared on Naše zahrada.

2024-05-20T11:32:32Z dg43tfdfdgfd